Manifest “Decidim escola catalana”

Si voleu adherir-vos al manifest de som escola com a entitat, organització, centre educatiu o a títol personal.

icono PDF

 

manifest.PDF (Arxiu descarregable)

 

Som escola son 43 entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu que s’han organitzat per refermar el suport a l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa davant la LOMQE i les sentències del Tribunal Suprem espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya.

Somescola.cat neix amb l’objectiu de coordinar totes aquelles persones, entitats i institucions que es comprometen a actuar de manera activa en suport d’una escola catalana en llengua i en continguts, que no separi els infants i joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure.

 

MANIFEST D’ADHESIÓ DECIDIM ESCOLA CATALANA

Les entitats que formem Somescola.cat tornem, després de gairebé dos anys, a la plaça de Sant Jaume, símbol del nostre Govern, per afirmar ben fort i més convençuts que mai:
Per un país de tots, l’escola en català!
Ho fem avui, dia 10 de desembre, Dia Mundial dels Drets Humans, per exigir que el català, llengua pròpia de Catalunya, ocupi a les nostres escoles el lloc que li correspon i continuï essent la llengua vehicular dels aprenentatges.
AFIRMEM
• Que considerem l’ensenyament un element clau de país i per això refermem el nostre compromís per una escola catalana, de qualitat, equitativa, que tingui ben present la cohesió social i que tendeixi a l’excel·lència.
• Que les llengües no han de ser mai percebudes com un problema, sinó com una oportunitat. Volem que, en acabar els seus estudis obligatoris, l’alumnat de Catalunya sigui, com a mínim, trilingüe. Això vol dir que sigui competent –i que ho demostri– en català, castellà i una altra llengua estrangera. En el món global en què vivim, el coneixement de llengües ens obre portes i ens fa competitius.
• Que separar l’alumnat de les nostres escoles per raons lingüístiques seria un error pedagògic molt greu que comportaria riscos molt elevats de fractura social.
• Que és al nostre Parlament a qui correspon, d’acord amb les seves competències, dissenyar el model educatiu que es consideri més idoni per assolir els millors resultats i que és al Govern a qui correspon fer complir les lleis del Parlament. Per això, Somescola.cat demana al nostre Govern que no cedeixi en cap dels aspectes que s’expressen al títol II de la Llei d’educació de Catalunya (LEC), pel que fa a la política lingüística, i li recorda que compta amb el nostre suport per defensar-los.
SUBRATLLEM
• Que l’avantprojecte de la nova Llei d’educació (LOMCE) del ministre Wert és inacceptable a Catalunya, perquè proposa una contrareforma educativa retrògrada, recentralitzadora, harmonitzadora, inútil i que no serveix per preparar l’alumnat català per fer front als reptes que la situació actual planteja.
• Que l’avantprojecte de llei esmentat representa una ofensiva global contra la
possibilitat d’establir currículums adequats a la nostra realitat, conculca la capacitat
del Parlament de Catalunya per decidir sobre el model educatiu i no respecta el que ha legislat el nostre Parlament a partir d’un amplíssim consens polític i social.
• Que l’obsessió malaltissa i preconstitucional del senyor Wert envers la llengua catalana es concreta a equiparar-la a la categoria d’«Especialitat» –al mateix nivell que la tercera llengua estrangera–, anima a obrir definitivament la porta a la segregació de l’alumnat per motius de llengua dintre del mateix centre educatiu i preveu la subvenció de centres de titularitat privada que s’avinguin a fer l’ensenyament en castellà.
EN CONSEQÜÈNCIA
• Somescola.cat manifesta el seu rebuig frontal a aquest projecte de llei (LOMCE) i constata que la gravetat del moment és màxima. Mai ningú no s’havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d’escola democràtica catalana, avalada i reconeguda com una experiència d’èxit.
• Somescola.cat demana al nostre Govern la màxima contundència en la defensa d’un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots.
• Somescola.cat es compromet a continuar treballant units, la societat civil i tots els centres escolars i educatius de Catalunya, en defensa de la nostra escola, que és garantia de futur per als nostres joves i per al país sencer.
PER UN PAÍS DE TOTS, L’ESCOLA EN CATALÀ!
El grup promotor de Somescola.cat està format per les entitats següents:
Agrupació Escola Catalana (AEC), Associació d’Amics de la Bressola, Associació de Mestres
Rosa Sensat, Associació Diomira, Centre UNESCO de Catalunya – Unescocat, Centre
Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions (CIEMEN), Consell de la
Joventut de Barcelona, Consell Nacional de la Joventut, Coordinadora d’Associacions per la
Llengua Catalana (CAL), CCOO de Catalunya, Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Ensenyament Secundari de Catalunya (FAPAES), Federació Catalana d’Associacions i Clubs
UNESCO (FCACU), Federació d’Organitzacions per la Llengua, Federació d’Ensenyament de
CCOO de Catalunya, Federació d’Ensenyament USOC, Federació Moviments Renovació
Pedagògica de Catalunya, FETE – UGT, Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Institució
Escola CIC, Institut d’Estudis Catalans (IEC), Intersindical – CSC, La Bressola, Minyons
Escoltes i Guies de Catalunya, Òmnium Cultural, PEN Català, Plataforma de Professors de
Català de Secundària, Plataforma pel Dret Decidir (PDD), Plataforma per la Llengua, Tallers per la Llengua, Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya (TIAC), UGT de Catalunya,
USTEC – STES, Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s